TCG

Traditionele Chinese Geneeswijze ook wel bekend als Chinese Geneeswijze komt van oorsprong uit China en is een verzamelnaam voor een verscheidenheid aan traditionele medische gebruiken. De Chinese geneeswijze is een complete gezondheidszorg die gebaseerd is op een holistisch (algeheel) begrip van lichaam, geest en ziel in samenhang met het universum. In geval van gezondheidsproblemen vertonen de verschillende meridianen en organen verscheidene soorten disharmonie. Door middel van o.a. acupunctuur, Tuina en Chinese kruiden kan men de disbalans opheffen en zo een groot scala van aandoeningen behandelen.

Acupunctuur

Acupunctuur is van oorsprong een onderdeel van de traditionele Chinese Geneeswijze en wordt al duizenden jaren toegepast. Volgens de traditionele Geneeswijze heeft iedereen een bepaalde hoeveelheid energie (qi) meegekregen bij de geboorte. Deze energie stroomt door middel van kanalen (meridianen) door het lichaam. De meridianen vormen samen een netwerk waarin de energie naar elk deel van het lichaam wordt doorgegeven. Op deze meridianen liggen acupunctuurpunten. Een acupunctuurpunt is een punt op de meridiaan waar energie samenkomt.

Er zijn 12 hoofdmeridianen die elk corresponderen met de 12 hoofdorganen in het lichaam.

Door middel van naalden en massage (Tuina) worden deze punten gebruikt om de energiebanen in het lichaam te reguleren. Wanneer de qi namelijk niet goed stroomt kan er ziekte ontstaan. Door middel van acupunctuur kan men de energie (qi) reguleren en blokkades opheffen.

Tuina

Tuina betekent letterlijk druk en wrijf. Het is een massagevorm waarbij druk wordt uitgeoefend op bepaalde punten op de meridianen om de stroom van qi te beïnvloeden. Ook word er gebruik gemaakt van allerlei handmanipulaties. Tuina is een onderdeel van de Chinese Geneeswijze en word ook wel preventief gebruikt.

Tuina verbetert de gezondheid van de lichaamsstructuur en het bewegingsapparaat. Het werkt goed bij migraine, ischias en andere vormen van chronische pijnen, voor klachten die samenhangen met spier en skeletspieren en met chronische stress, waaronder spijsverteringsklachten en ademproblemen.

Triggerpointtherapie

Triggerpointtherapie is een massage die erop gericht is om spanning in de spier weg te halen. Een myofasciaal triggerpoint is een plaatselijke kramp in een spier die aanvoelt als een harde (pijnlijke) plek in de spier. Kenmerkend voor een myofasciaal triggerpoint is dat het niet alleen pijn kan veroorzaken op de plek zelf, maar ook op andere plaatsen. Zo kan bijv. spanningshoofdpijn worden veroorzaakt door triggerpoints in spieren in de hals. De therapie is erop gericht de triggerpoint te deactiveren (uit te schakelen) , zodat de spier tot rust kan komen en de klacht kan verminderen. Bij het behandelen van triggerpoints wordt u actief betrokken. De therapie is het meest effectief als de triggerpoint vaak maar kort wordt behandeld. Zelfbehandeling kan dus deel uitmaken van de therapie.

Als u dus last heeft van pijn, krampen, tintelingen in de handen of benen, stijfheid of klachten die doen denken aan een hernia, tenniselleboog of RSI ? Dan kan het zijn dat u last heeft van een myofasciaal triggerpoint.

Chinese Fytotherapie

Chinese Fytotherapie of ook wel kruidengeneeskunde is een belangrijke pijler van de Chinese leren. Het wordt al duizenden jaren toegepast en bestaat uit meer dan 5000 kruiden waarvan er ongeveer 2000 worden gebruikt. Een kruid kan zowel van plantaardige, minerale als dierlijke oorsprong zijn.

Verschillende kruiden worden tot één formule samengesteld. Kruiden worden afhankelijk van de klachten samengesteld en zullen precies op uw worden afgestemd. De Chinese kruiden worden gebruikt als aanvulling of als ondersteuning van uw therapie. Ze zullen ingezet worden als individuele therapie wanneer er sprake is van tekorten in het lichaam.

De kruiden zullen in de natuurapotheek verwerkt worden en kan in capsules, tabletten, tinctuur, crèmes, of zalven gemaakt worden.

Welke aandoeningen zijn er met Chinese geneeswijze te behandelen?

De wereld gezondheidsorganisatie beschrijft meer dan 50 aandoeningen waarbij traditionele geneeswijze kan helpen. Op grond daarvan wordt gesteld dat behandeling met Chinese geneeswijze succesvol kan zijn bij de volgende klachten:

 • Neurologische klachten: hoofdpijn, migraine, zenuwpijn, pijn na een operatie, kiespijn nadat een kies getrokken is, Parkinson, aangezichtspijn;
 • Emotionele klachten: nervositeit, gespannenheid, depressie, labiliteit, angsten;
 • Klachten aan de ademhalingswegen:verkoudheid, keelpijn, bijholteontstekingen, acute bronchitis, astma, allergie;
 • Spijsverteringsklachten; slokdarmkrampen, zuurbranden, chronische diarree, verstopping, opgeblazen gevoel, buikpijn, darmkrampen;
 • Klachten aan het bewegingsapparaat: spit, spierpijn, spierkramp, verstuikingen, verrekkingen, sportblessures, rug, schouder en nekpijn of stijfheid, whiplash, tenniselleboog, krachteloosheid van de ledematen; sinds kort bestaande verlammingen, etalagebenen;
 • Klachten aan de urinewegen en geslachtsorganen: terugkerende blaasontsteking, ongewild urineverlies, prostaatvergroting, impotentie, sommige vormen van verminderde vruchtbaarheid, menstruatiepijnen, overgangsklachten;
 • Overig: slapeloosheid,het horen van fluittonen, troebel zicht, lichamelijke of geestelijke uitputting.

De lijst van alle klachten en aandoeningen die met traditionele geneeswijze behandeld kunnen worden is te groot om helemaal op te sommen. Wanneer u vragen heeft m.b.t. een specifiek klachtenbeeld, dan kunt u telefonisch meer informatie verkrijgen.

Voedingsadvies

Bij orthomoleculaire geneeswijze wordt er gekeken naar gezonde gevarieerde voeding die er op gericht is om zoveel mogelijk cellen van het lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen in goed opneembare vorm en in zo goed mogelijk te verteren en te absorberen hoedanigheid.

Een volwaardig voedingspatroon is in het belang van het optimaliseren van de gezondheid en om gezondheidsklachten te voorkomen. Voedingssupplementen moeten als aanvulling op de voeding worden gezien en worden dan ook niet als vervanging voor een volwaardige basisvoeding dienst doen. In onze praktijk wordt naar ieder mens als een uniek individu gekeken met specifieke behoeften, de voedingsadviezen worden hierbij op aangepast.

Orthomoleculair

‘Orthos’ staat in het Grieks voor ‘juist’, ‘recht’, ‘gezond’. ‘Moleculair’ betekent ‘de moleculen betreffende’. Orthomoleculaire Geneeswijze is de behandeling van ziekte door de lichaamscellen te voorzien van een optimale moleculaire omgeving van stoffen, in het bijzonder van stoffen die normaal in het lichaam voorkomen. Het is een volwaardige aanvulling op de wetenschap van de natuurkundige Geneeswijze.

Het uitgangspunt is dat ons lichaam aan zoveel schadelijke invloeden (tabaksrook, milieuverontreiniging, bewerkt voedsel, etc.) wordt blootgesteld, dat de concentratie nutriënten die we middels ons gewone dieet naar binnen krijgen onvoldoende is om onze gezondheid te waarborgen. Daarnaast bevat ons voedsel door intensieve landbouw met monoculturen , bemesting met kunstmest steeds minder voedingsstoffen waardoor we eigenlijk steeds meer van hetzelfde zouden moeten eten om tot de juiste hoeveelheid voedingsstoffen te komen.

Orthomoleculaire Geneeswijze kan gebruikt worden bij de behandeling van talloze aandoeningen, variërend van een eenvoudige verkoudheid tot kanker. Het kan preventief worden ingezet als bescherming van degeneratieve ziekten, versnelde veroudering en kanker. Maar ook bij vage klachten waar geen duidelijke oorzaak aan ten grondslag lijkt te liggen.

Orthomoleculaire Geneeswijze kan tevens helpen uw gezondheid te optimaliseren.

Shonishin

Shonishin is een vorm van kinderacupunctuur. Deze vorm van behandelen is naaldloos en uiteraard pijnloos. Men maakt gebruikt van instrumenten om vrij jonge baby’s en kinderen te masseren. Met het instrument word er over de meridiaan gestreeld. Dit word door het kind als zeer prettig ervaren.

Deze techniek komt van oorsprong uit Japan en is al meer dan 250 jaar geleden ontwikkeld speciaal voor kinderen.

Shonishin versterkt de constitutie en kan bij veel klachten worden ingezet.

De volgende klachten kunnen behandeld worden met Shonishin:

 • Allergieën, eczeem;
 • Slaapproblemen;
 • Bedplassen;
 • Buikpijn, diarree en verstopping;
 • Benauwdheid, astma;
 • Verminderde weerstand, kwakkelen, terug komende verkoudheden;
 • Huilbabies, hyperactieve kinderen.

Vaak leg ik aan de ouders uit hoe ze thuis ook deze techniek kunnen toepassen om zo de behandeling te kunnen voorspoedigen.